De Rechtstaat

Hét christelijke rapduo van Nederland

Bio

Over De Rechtstaat

Samen vormden Michaël Gabriël (rapper) & Chesron Sminia (zanger) het vrolijke duo van deze rapgroep. Met een combinatie van vlotte, elektronische beats, kekke outfits en woorden vól leven wisten ze van ieder concert een onvergetelijke belevenis te maken. Of het nu ging om een optreden op een jongerenavond, een showcase op een festival of een avondvullend programma in de plaatselijke soos: De Rechtstaat stond garant voor een onvergetelijke avond.

Wanneer je op zoek bent naar een memorabele christelijke act die jongeren laat dansen én nadenken, dan ben je bij De Rechtstaat aan het juiste adres. Deze heren stonden al op diverse grote festivals en feesten. Maar ook tijdens kleinere evenementen wist De Rechtstaat de juiste snaar te raken bij het publiek. Ze brengen teksten met inhoud, getuigen van Zijn liefde en durven kritisch te zijn over dingen die ons allemaal bezighouden.

Over Michaël Gabriël

Michaël Gabriël werd in 1992 geboren in Maasbracht en woont momenteel in Vlaardingen. Deze rapper, zanger en beatboxer is het brein achter De Rechtstaat. Hij bundelde de krachten met soulmate Chesron en besloot Nederlandse jongeren te gaan bereiken met het woord van God. En met succes, want De Rechtstaat werd een begrip in (jong-)christelijk Nederland.

CV

Michaël had een flinke rugzak met muzikale ervaring: hij werkte samen met verschillende gerenommeerde christelijke artiesten en trad al vanaf zijn 14e op op christelijke evenementen. Michaël was niet alleen een muzikaal talent: hij was ook sterk in het regisseren en produceren van videoclips en cd’s. Toen hij samenwerkte met Zeven Zegels Music verzorgde hij daar ook het artiestenmanagement en voor De Rechtstaat regelde hij de eerste jaren ook alle organisatorische taken. Michaël was natuurlijk onderdeel van De Rechtstaat, maar daarnaast was hij solo-artiest (mainstream) en freelance rapdocent.

Trots

De weg ernaartoe was niet makkelijk, maar Michaël was trots op wat De Rechtstaat allemaal bereikt heeft. Michaël: “We hebben ons de afgelopen jaren weten te onderscheiden als christelijke rap-act die een avondvullend programma neer kan zetten waarin geen seconde saai is: muzikaal en visueel. Onze sound is uniek en onze performance boeiend. Daardoor weten we de aandacht van jongeren, maar ook van volwassenen, vast te houden. Klinkt leuk, maar er zit een gedachte achter: hen aan het denken zetten over God en geloof.” Michaël was ook trots op de videoclips en het album van De Rechtstaat.

Waarom De Rechtstaat?

Via De Rechtstaat kon Michaël ‘ademen’. Door deze muziek te maken kon de jonge muzikant zijn creatieve ei kwijt: hij gaf op die manier zijn geloof(stwijfel) een stem. “Bij De Rechtstaat ben ik 100% op mijn plek. Chesron en ik vullen elkaar onwijs goed aan. Het is echt te gek om met hem samen te werken. Hij, maar ook de andere artiesten waarmee De Rechtstaat samenwerkt, helpen mij te ontwikkelen. Zowel muzikaal als persoonlijk.”

Toekomstdroom

Michaël had een duidelijke visie en was hard op weg zijn dromen waar te maken. “Ik wil van muziek kunnen leven! Schrijven, opnemen en optreden als broodwinning. Het liefste met De Rechtstaat en mijn solocarrière. De combi tussen christelijke en seculiere muziek is echt heel leuk.” Michaël hoopte steeds meer grote concerten te kunnen geven aan publiek dat bekend werd met zijn muziek. Het hoofdpodium van de EO-Jongerendag, de Pinksterconferentie van Opwekking en andere grote evenementen stonden ook op zijn wensenlijst. “Maar het belangrijkste is dat we jongeren stimuleren zelfstandig te denken, keuzes te maken en de bijbel te onderzoeken. Op die manier hebben ze een stevige basis voor de rest van hun leven.”

God & Michaël

Michaël werd christelijk opgevoed en zijn band met God intensiveerde rond zijn 14e. Michaëls christelijke achtergrond vormde de inspiratie voor zijn muziek. “Ik hou van God en probeer Hem centraal te stellen in mijn leven. Ook als het even wat minder gaat. In mijn muziek praat ik over Hem, maar ben ik soms ook kritisch over kerken. Dat komt door mijn verleden in de kerk en door wat ik om mij heen zie. Als ik daarmee worstel, uit ik dat in het schrijven van teksten. Zo geef ik herinneringen een plek en stimuleer ik anderen om ook zelf na te denken over God en geloof. Met Zijn woord als gids om de weg te wijzen.”

* Michaëls levensmotto: ‘Make moves or make excuses’

* Michaëls tip voor jou: ‘Geniet van het leven! Wees niet bang om fouten te maken. Lees je bijbel en gebruik je verstand. Vertrouw op God.’

Biografie Chesron Sminia

Gitaar, basgitaar, piano, drums, zang… Hoe muzikaal kun je zijn?! Chesron is in 1994 geboren in Amsterdam en woont momenteel in Amersfoort. Dit talentje is een onmisbaar onderdeel van De Rechtstaat. Als zanger, tekstschrijver en producer drukt Chesron op ieder nummer zijn authentieke stempel.

CV

Chesron heeft al veel mooie dingen gedaan op muziekgebied. Als kind was hij al veel bezig met muziek. Hij zong in het kinderkoor van Kids Crew, trad op mooie plaatsen op en werkte mee aan cd’s en clips. Ook deed Chesron mee met de Omega Code van de EO, zong hij in een Coca-Cola-reclame en trad hij ontelbare keren op in kerken. Chesron studeerde af aan het conservatorium in Utrecht.

Momenteel is Chesron natuurlijk ‘de helft’ van De Rechtstaat en daarnaast is hij vaste gitarist bij Kids Crew. Ook wordt Chesron regelmatig gevraagd voor leuke projecten, is hij docent muziek op een aantal scholen en geeft hij gitaar- en pianoles.

Trots

Chesron lééft voor muziek. Wat drijft hem? Chesron: “Mijn grootste drijfveer is de wetenschap dat ik met mijn muziek mensen kan raken. Dáár doe ik het allemaal voor. Het geeft me voldoening als ik na een concert hoor dat iemand niet alleen een leuke avond heeft gehad, maar ook aan het denken is gezet door mijn muziek. Dat is meteen ook de reden dat ik alleen nummers maak die écht inhoud hebben, die ergens over gaan.” Chesron is dankbaar voor het talent dat hij van God kreeg en zet die graag in om Zijn woord te verspreiden onder andere jongeren.

Waarom De Rechtstaat?

Michaël en Chesron hebben een speciale klik. De vrienden vullen elkaar goed aan. Waarom koos Chesron voor De Rechtstaat? “Michaël en ik maken los van elkaar hele verschillende muziek, maar als we samen zijn dan ontstaat er iets nieuws. Iets bijzonders. Dat vind ik tof! Daarnaast vind ik het echt een uitdaging om het geloof te verspreiden op een hippe manier. Met Michaël – en dus met De Rechtstaat – kan dat. Michaël en ik hebben altijd veel lol en er is ook tijd voor een goed gesprek.”

Toekomstdroom

Chesron is dankbaar voor alles wat hij al mee mocht maken in de muziek. Op zijn ‘bucketlist’ voor De Rechtstaat staan nog een paar mooie uitdagingen: het hoofdpodium van de EO-Jongerendag, een tweede album en een samenwerking met (akoestische) band. Chesron ontwikkelt zich ook steeds meer als solo-artiest. Hij maakt Nederlandstalige worshipmuziek en wil graag meer liedjes schrijven voor kerken. Op die manier hoopt Chesron nog meer mensen aan het denken te zetten.

God & Chesron

“Ik groeide op in een christelijk gezin. Vanaf kleins af aan ging ik mee naar de kerk. Op mijn veertiende maakte ik zelf bewust de keuze van God te houden. Ik liet mij dopen en ging vanaf dat moment – met vallen en opstaan – met God door het leven. Daar heb ik geen moment spijt van gehad. En hoe gaaf is het dat ik mijn liefde voor God door kan geven via mijn muziek?!”

* Chesrons levensmotto: ‘Het komt wel goed!’

* Chesrons tip voor jou: ‘Alles begint klein. Volg je droom, ook als dat betekent dat je ‘simpel’ moet beginnen. Ik startte ooit met een goedkope mic, een laptop en wat opnamemateriaal. Ik nam liedjes op in mijn slaapkamer, en nu is muziek mijn werk. Wat ben ik blij dat ik mijn droom najaagde! Investeer in je talent. Je kreeg dat niet voor niets…’